22 Kasım 2012 Perşembe

.sx Uzantılı Alan Adı Almalı mıyım?


Günümüzde ilgimizi çeken alan adlarının nedeyse tamamı dolu olduğu için yeni çıkan ya da tekrar gündeme gelen .sx ve .tc gibi alan adı uzantıları ile bir şeyler yapabilir miyim? Alsam satılır mı gibi sorular bugünlerde bir çok webmasterin aklına gelmiş olabileceğini düşünüp konumuzu açtım.
Bir kaç günlük araştırmama göre ülkemizdeki bir çok internet kullanıcısı “.com, .net, .org ” alan adı uzantılarının haricindeki uzantıların ne olduğunu bilmemektedir. İlk 5 uzantıda yer alan diğer .info ve .biz uzantılarını dahi bilmeyenlerin sayısı çok çok fazladır. İlk cümlemdeki bahsi geçen bu etkene ilave olarak; “.sx” uzantısı iki sessiz harften oluştuğu için Türkçe ile uyumsuz görünüyor. İlk tanıtım yazısını İHS’ den gelen e-postadan okuduğumda Google’ da kısa bir gezinti yaptım. Aynı tanıtım haberine bir ulusal gazete ve küçük çaplı bir kaç sitede rastladım.İlk gününde tanıtıma bu kadar az değer verilen ve kayıt ücretinin de yüksek olduğu bu domainin sönük bir potansiyel olduğu sonucuna vardım. Şunu da belirteyim ki; .sx uzantısı, bağımsızlığını yeni ilan eden küçük bir adaya aittir. Zaman içerisinde tanıtıma ağırlık vereceklerini de sanmıyorum.
Bir umuda kapılıp, hemen jenerik domain (alan adı) uzantılarının .sx uzantılarını adına kaydettirenlere kötü bir haberim daha var. Önümüzdeki sene, kayıt ücretleri 2 veya 3 katına da çıkabilir. Böyle bir ucu açık husus da mevcuttur.
Bu yazımı okuyup ilave bilgi vermek isteyen olursa, ya da yaptığım bir hata varsa belirtmek isterseniz çekinmeden yorum yazabilirsiniz. Daha çok memnun olurum.

22 Ağustos 2012 Çarşamba

.pro uzantılı domain nedir



".pro" uzantılı domainler hakkında sizler için özet niteliğinde faydalı bir makale oluşturabileceğime karar verdim. Konu başlığına ilaveden, bu yazımda ".pro" uzantısının eksi ve artık yönlerini de yazacağım.

İlk önce şunu belirtmeliyim ki; .pro uzantılı alan adları professional yani türkçe kelime karşılığı ile profesyonel kelimesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Uluslararası geçerliliği vardır. 2008 yılında piyasaya sunulduğunda yüksek ücretinin de etkisiyle de alıcı ve satıcılar tarafından etkin olarak kabul görülmemiştir.

Projesi olan veya jenerik domain bulamayanlar için müthiş bir fırsattır. Türkiye' de ve tüm dünya da yapılan yeni düzenleme ile .pro uzantılı alan adlarını en uygun fiyattan regleyebilirsiniz. Ortalama fiyatı 7 TL civarındadır. 

.Pro Domainini Ne için Kullanabiliriz?

Aklımıza gelen her türlü içerikli konu için kullanılabilir. Hayal gücümüze bağlıdır. Fakat, .pro yazısını görünce akıllara 3-4 tane açılım gelmektedir genellikle. 


  1. profesyonel (professional) : Mesleğinde, işinde profesyonel
  2. proje : Her nevi projeler
  3. program : program indir vb.
  4. profesör : En iyi derecede bilgili
.Pro Domaininin Yan Etkileri Neler Olabilir?

Ezberbozan bir yorumla sizleri aydınlatmam gerekirse, şunu söyleyeyim hiç bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kullanılan en anlamlı domain uzantılarından biridir. 

SEO' su güçlü olan kazanır!

.com, .net, .org, .biz veya .pro uzantının Google' nin gözünde hiç bir farkı yoktur. İçeğini geniş, güncel, özgün ve seo' su güçlü olan her hangi bir uzantılı site her zaman sıralamada üstte olacaktır. 

.pro uzantısı fırsattır 

Fırsattan istifade edip, .pro uzantılı alan adınızı geleceğe yatırım için alabilirsiniz. Bir çok jenerik .pro uzantılı domain halen boştadır. Bu uzantıyı tanıtmak için yapılan kanpanya sayesinde 31 ağustos 2012 tarihine kadar 1 yıllık kayıt ücreti yaklaşık 7 TL' dir. 

12 Ağustos 2012 Pazar

Domain Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz 2


"Domain alırken nereler dikkat etmeyiz " serisinin 2. bölümüyle karşı karşıyasınız. Neden bu kadar çok ayrıntı var? Zaman değerli ve başka işlerim var, diyorsanız; alt+ f4 çekme vaktiniz çoktan gelmiş de geçiyor, arkadaşlar.

Domain alırken kişisel ya da kurumsal domainler olarak alan adlarını ikiye ayırmak gerekir. Kurusal bir domain arıyorsanız, boşta ise eğer hemen şirket ünvanınız ile uyumlu olan .com.tr uzantısını reglemenizi tavsiye ederim. Çünkü aynı ünvanla açılan başka bir şirket her an sizin ünvanınız ile uyumlu domaini kendi adına kaydettirebilir.

Kişisel domainlerde adsoyad.com.tr uzantılı domainler hit kazanabilir. "com.tr" uzantısı ağırlıklı olarak Türkiye çapında google aramalarında üst sıralarda yeralabilmenize avantaj katabilir.

Ülke çapında çok kullanılan bir soyadınız ve adınız varsa, ya da şirket ünvanınız; ilk fırsatta com.tr uzantılı adresinizi kaydettirin. ".com.tr" uzantısı dolu ise sırayla; com, net, org, info ya da biz uzantılı adresleri adınıza kaydettirmenizde fayda vardır. Yaşadığımız yüz yılda reklamcılık ve tanıtım çalışmaları şirketler ve şahsi tacirler için vazgeçilmez bir unsul taşımaktadır. Geçtiğimiz yıllarda, şirketlerin internet sitesi olması zorunluluğu olacak diye bir çok haber okumuşsunuz ya da kulak kulağa duymuş olmalısınız. Bunu da göz önünde bulundurarak konu ile ilgili değerlemenizi yapmanızda fayda vardır.

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Domain Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz


Alan adı alırken nelere dikkat etmeliyiz ...

Günümüzde bir çok kişi site kurmayı hayal ederken, ilk düşündüğü ve karar vermesi gereken seçeneğin "alan adı" olduğunu Google' de kısa bir gezintiden sonra hemen anlayacaktır. Bu noktada, defalarca anlamlı kelimeler ya da sloganlar deneyecek ve çoğunun başka bir kişi ya da şirket tafarından kendi adına kaydettirildiğini farkedecektir. Alan adı arayan kişi, örneğin; kendi ismini, oturduğu şehri veya semti, sevgilisinin adını sorguladığında büyük ihtimal hepsinin dolu olduğunu görür ve sonra bir kaç gün anlamlı, kısa bir domain düşünüp, sorgulamakla zaman geçirir. Sonuçta, kendisi için aradığı güzel domainleri ya kullanılıyor ya da satılık domainler listesinde bulacaktır.

Alan adı (domain) alırken anlamlı bir isim seçmeye özellikle dikkat etmeliyiz. Ülkemizde yarı ingilizce yarı türkçe kelime öbeklerinden seçilerek oluşan alan adları bir çok kere açılmıştır.Bazen görüntü ve anlam itibariyle tutarsızlık yaratabilmektedir. Bazen de oldukça akılda kalıcı bir hal alabilir. Akılda kalıcı olabilmesi için alan adını oluşturan ingilizce kısmın, türkçede de birebir kullanılıyor olmalıdır. Eğer domain ismi içerisinde seçtiğimiz ingilizce kelime öbeği ya da kısaltması türkçede birebir kullanılmayan yada türkçede sık kullanılmayan bir kelimeden geliyor ise hem görüntü olarak, hem de işitsel olarak akılda kalıcılık sağlamayacaktır.

Örneğin; fethilive.com  > fethi (türkçe)- live (ingilizce / türkçede kullanılmıyor)
Yukarıdaki domaini ziyaret eden bir kullanıcı ingilizce bilmiyorsa, domain isminden bir anlam çıkaramayıp, unutacaktır. İngilizce bilen bir yabancı da aynı şekilde anlamsız bulacaktır. İki dili de bilen bir kişi ise bu domain adının kulağa hoş gelmediğini anında sezecektir.

Bugünkü yazımı burada sonlandırıyorum. Bu, sadece başlangıç yazımdı. "Alan adı alırken nelere dikkat etmeliyiz " yazı dizisine devam edeceğim.

Tekrar görüşmez üzere...



28 Temmuz 2012 Cumartesi

Güncel Silinen ve Boştaki Domainler


Bugün Silinen Düşen ve Şuan Boştaki Domainler Listesi (Haftalık Çalışmadır)
Siz bu yazıyı okuyana kadar biri kendi adına kaydettirmediyse aşağıdaki domainlerin hepsi boşta şuan...
Bilgilerinize…
bayrakli.biz, bostanli.info, datca.biz, kizilay.info, ilizyon.org, ayca.info  sessizlik.net, subay.info, pckopat.org, sofist.net, monografi.net, vatanim.net, yavrum.org, bebegim.biz, sahane.org, kivircik.org, gergin.org, rastlanti.org, yorgun.org, suikast.org, kanije.net, izmirliyim.net, terlikci.net, kuskusuz.net, garantisiz.com, islemeli.com, otosist.com, isyanci.com, otlakci.com, sessizlik.net, dikkatsiz.net, doguscu.org, neseli.org

23 Temmuz 2012 Pazartesi

Domain Nasıl Alınır Satılır

1. Domain üzerindeki satış fiyatı belirlenir. (Teklif usulü veya Hemen al fiyatı)

2. Domaininin kayıtlı olduğu register firmasından alıcıya özel kullanıcı hesabı açılır, kimlik bilgileri değiştirilir. Bazı kayıt firmalarında; domaini transfer alacak üyenin e-posta adresi, tc kimlik numarası istenir . Tabiki, bunları iletebilmesi için önce üye olması gerekir. Kimi firmalarda ise; transfer numarası alınıp, alıcıya iletilir. Yani firmadan firmaya göre transfer işlemi değişiklik göstermektedir.

3. Ücret Alıcı tarafından, satıcının hesabına transfer edilir. (Prensip Olarak, ödeme Alınmadan domain gönderilmez.)

4. Domain alıcının kullanıcı hesabına aktarılır. (Alıcı, şifreyi domain hesabına geçtikten sonra değiştirmelidir.)

5. Aktarma sağlandıktan sonra tüm haklar alıcıya geçer. Satış tamamlanmış olur.

NOT : Satıcı, domain devrinden sonra hiçbir şekilde sorumluluk sahibi değildir. Hiç bir hukuki davada taraf olamaz.

15 Temmuz 2012 Pazar

Domain Alış Satış

Domainevi.blogspot.com Nedir Domain ( alan adı ) al sat mantığı temeliyle 14 temmuz 2012 cumartasi günü kurulmuştur. Blogger sayfamızdan günlük, haftalık, aylık bazda; en iyi satılık - silinen - boş domainler hakkında paylaşım yapacağım. Örnek olarak ayrıca; Domain alırken nelere dikkat etmeliyiz Hangi analizlerden yapılmadan alan adı alınmamalı Domain fiyatı nasıl bulunur Ne amaçla domain alıyoruz Domain transferi nasıl yapılır gibi çeşitli hususlarda ayrıntılı olarak bilgilendirme konuları paylaşılacaktır. Saygılarımla, Admin